Erenköy Gitar Konçertinosu
(Concertino de Erenköy)
Çocukluğumun büyük kısmını ve ilk gençlik yıllarımı geçirdiğim Erenköy’ün acı tatlı hatıralarıyla hayatımdaki önemi şüphesiz ki çok büyük. Ailem, Erenköy’e 1979 yılının Eylül ayında taşındı. O dönemlerde şimdiki kadar içinden çıkılmaz hale gelmiş çarpık kentleşme söz konusu değildi. Oldukça sessiz ve sakin olan bu çevrede pek çok çamlık alan ve köşkler mevcuttu. Dolayısıyla insan bu ortam içinde kendini şimdikinden çok daha rahat ve güvende hissederdi. Ne acıdır ki zaman zaman kendimi; o güzelim köşkleri, yemyeşil bahçeleri, mis kokulu çamlıkları gören ve yaşayan biri olarak, tarihe karışan bu güzellikleri yaşayan en son neslin bir temsilcisi gibi hissediyorum. İlk ve orta öğrenimim esnasında bu atmosferin son kırıntılarını yaşama, tecrübe etme fırsatı bulduğum için şanslı olduğumu düşünüyorum zira şu anda yerinde yeller esiyor. Taşındığımız zamanlarda dahi eski Erenköy’ün güzelliklerinden bahseden hikâyeleri büyüklerimizden çokça işitmişimdir. Kaldı ki şimdi ben aynı şeyleri tekrarlıyor gibiyim galiba…
Formal müzik eğitimime başladığım yıllarda bir süre TRT İstanbul Gençlik Korosu’nda korist olarak yer aldım. (1992-96) 1993 yılında TRT Gençlik Korosu, Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı Korosu, İstanbul Devlet Operası Koristleri ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestra’sının birleşimi ile sahnelenen Friedrich Gulda’ ya ait “Concertino for Players and Singers” isimli eserde korist olarak görev yaptım. Popüler jazz unsurları ve klasik müzik unsurlarının ustaca harmanlandığı bu eser sahnelendiğinde geniş kitlelerin ilgisini toplamayı başarmıştı. Sahnelenen bu yapıt, bir konçerto olarak anılmasında rağmen geleneksel konçertolara pek benzemediği için, müzikal anlamda –içinde yer alan bir korist olarak- benim için hem büyük bir tecrübe oldu hem de üzerimde bıraktığı etki uzunca bir süre devam etti. Aynı dönemde, gitar ve oda müziği ile ilgili kompozisyon çalışmalarına ağırlık verdim. Yaptığım incelemeler sonucunda literatüre geçmiş olan gitar konçertolarında bu tip bir orkestral yapının daha önce kullanılmamış olduğunu fark edince, benzer bir yazısal üslup ve orkestra-koro kurgusu ile bir gitar konçertosu yazmaya karar verdim.
İşte bu düşüncelerle 1996 yılında; klasik gitar, yaylı çalgılar orkestrası, koro, davul, timpani, flüt, bas gitar ve cymbal için yazmaya başladığım “Erenköy Gitar Konçertinosu”’nu, aralıklarla çalışarak ancak 2006 yılının Ocak ayında tamamlayabildim. Eser, sırasıyla I-Allegro, II-Adagio, III-Moderato, ve IV-Allegro olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Birinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerde, yer alan modal doğaçlama pasajları ile solist gitar, koro ve orkestranın tınlattığı “chord progression” üzerinde her seferinde eserin tınılarına yeni bir yön verme – bakış kazandırma imkânına sahip. Eserin bir diğer belirleyici özelliği de rock, jazz, Flamenko ve bazı deneysel unsurları içermesidir. Ayrıca orkestra arkasında yer alan koro, aynı Friedrich Gulda’ nın eserinde kullandığı üslup ile “ba, ba, da, da, do, do” gibi vokalleri kullanarak müziğe katılıyor. Bu çalışmanın ortaya konulması esnasında; başta Friedrich Gulda, Ravel, Bach, Manuel de Falla, Eric Satie, Paco de Lucia, Manolo Sanlucar, Pink Floyd, Frank Gambale, David Benoit, Russ Freeman, Aşık Veysel gibi müzik adamlarının üzerimde bıraktıkları etkilerinin yanı sıra, “ Şirinler ”, “ Alaaddin ” gibi çizgi film müzikleri ile “ Herkül ” gibi mitolojik macera filmlerinin müziklerinden de etkilendiğimi belirtmek istiyorum.
Umarım ki bu konçerto, hem çalıcılar hem de dinleyenler için güzel – keyifli bir çalışma olmuştur.
Safa Yeprem
Yukarıdaki video konçertinonun 3 ve 4. bölüm kayıtlarından oluşturulmuş bir kolaj olarak sizlere sunulmaktadır.
4.Bölümün solo gitar versionu