İstanbul ve Portland’/ME’da Yaşayan Müslüman ve Gayr-i Müslim Cemaatlerin “Dini Müziğin Güçlendirdiği Duygular” Üzerine Olan Algıları
SOBİDER (Sosyal Bilimler Dergisi)
Yıl: 4, Sayı: 13, Ağustos 2017, s.634-659
Özet
Bu çalışmada dini müziğin, farklı toplumlar üzerinde oluşturduğu algı incelenmiştir. Dini müzik, türüne ve dinleyen cemaatin çeşiitliliğine göre benzerlikler ve farklılıklar göstermiştir. Bu benzerlikler ve farkları görebilmek amacıyla İstanbul ve Portland/ME„da ki Müslüman ve Gayrimüslim cemaat olmak üzere toplamda 244 kişiye anket uygulanmıştır. Ankette “Dini müzik hangi duyguları güçlendirir?” sorusu sorularak, verilen cevaplara göre değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeler neticesinde İstanbul‟da yaşayan Müslüman ve Gayrimüslim cemaatlerin verdikleri yanıt “mutluluk” olmuştur. Portland‟daki Müslümanlar için ise “coşku, Gayrimüslimler için ise “tükenmişlik” yanıtı verilmiştir. “Şükür” cevabını veren tek grup ise Portland‟daki Müslüman cemaat olmuştur. Dini müzik dinlediğinde “hayranlık” ve “tatmin” duyguları güçlenen grup ise İstanbul‟daki Gayrimüslim cemaatler olmuştur. Diğer ilginç bir sonuç ise Türkiye‟deki Müslümanların çoğunluğunun, dini müziği güçlendirdiğini iddia ettikleri tek duygu “mutluluktur”. Bunun haricinde İstanbul‟daki Müslümanlar, dini müziğin başka bir duyguyu güçlendirdiğini düşünmemektedir. Aşk, depresyon, hoşlanmama, kaygı, mahcubiyet, merhamet, nefret, pişmanlık, yalnızlık ve keder gibi duygu durumlarının dini müzik dinlenildiğinde bir rolü ve etkisi olmadığını bu dört farklı grubun çoğunluğu belirtmiştir.
TAM METNE ERİŞİM İÇİN TIKLAYINIZ
Bu makale, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Türk Din Musikisi AnaBilimDalı “yüksek lisans” programından 22.05.2017 yılında mezun olan , Duygu Turan’ın “İSTANBUL VE PORTLAND/ME (ABD)’DA YAŞAYAN, MÜSLÜMAN VE GAYRİMÜSLİM CEMAATLERİN D9İNİ MUZİK ALGILARININ KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ” başlıklı tezinden türetilmiş bir makaledir. M.Ü.Sos.Bil. Ens. Lisans Üstü Öğretim Programı Yönetmeliği gereği, tez danışmanı olan Prof.Dr.Safa YEPREM ile ortak çalışma olarak yayımlanmıştır.
Tezin yayımlanmış versiyonuna erişim için aşağıdaki ikonu tıklayınız