Dini Musiki Uygulamalarının Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli Çocukların Öz Saygısına Olan Etkisi
SOBİDER (Sosyal Bilimler Dergisi)
Yıl: 4, Sayı: 12, Ağustos 2017, s. 583-588
Özet
Bu araştırmanın amacı dini musiki uygulamalarının hafif düzeyde zihinsel engelli çocukların öz saygısına olan etkisini incelemektir. Bu amaçla İstanbul, Ümraniye’ de bulunan Özel Rota Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim gören 33 hafif düzeyde zihinsel engelli öğrenci seçilmiş ve bu öğrencilerle 8 hafta boyunca dini musiki çalışması yapılmıştır. Araştırma da ön test son test kontrol grupsuz desen kullanılmıĢtır.
Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; verilen eğitim sonunda dini musiki uygulamalarının hafif düzeyde zihinsel engelli çocukların öz saygına her ne kadar cinsiyet, yaş, ailedeki çocuk sayısı, çocuğun doğum sırası, ailenin gelir düzeyi gibi faktörlerin etkisi olmasa da; ailenin eğitim düzeyi ve genel olarak öz benlik saygısı oranındaki kayda değer yükseliş dikkat çekicidir ve anlamlı bir farklılık vardır.
TAM METNE ERİŞİM İÇİN TIKLAYINIZ
Bu makale, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Türk Din Musikisi AnaBilimDalı “yüksek lisans” programından 2017 yılında mezun olan , Abdurrahman Özsağır’ın “Dini Musiki Uygulamalarının Hafif Düzeyde Zihinsel Engelli Çocukların Öz Saygısına Olan Etkisi” başlıklı tezinden türetilmiş bir makaledir. M.Ü.Sos.Bil. Ens. Lisans Üstü Öğretim Programı Yönetmeliği gereği, tez danışmanı olan Prof.Dr.Safa YEPREM ile ortak çalışma olarak yayımlanmıştır.