Çok yakında…
Tanıtım Filmi
Coming soon…
Presentation Film
AŞAĞIDAKİ METNİ SESLİ DİNLE
Türk müziği geleneğinde, Avrupa müziğindekine benzer “sistemli” bir nota okuma ve yazma geleneğinin bulunmayışı, batı medeniyetiyle etkileşimin arttığı devirlerden bu yana artan oranda eksikliği hissedilir bir “problem” olarak müzik hayatımızda yerini almıştır. Bu “eksikliğin” (ki hala tartışılmakta…) giderilmesi adına, özellikle yakın tarihte Avrupa müzik geleneğinden azami ölçüde faydalanılmış olsa da zaman içinde bu yaklaşımların – “yazılı müzik kültürü” reflekslerinde önemli farklar bulunan Türk Musikisi alanı için – bir kapsayıcılığının olmadığı ve/veya olamayacağı sonucunu zihinlerimizde oluşmuştur.
Ülkemizde özellikle akademik çevreler, uzun yıllar boyunca bu sorunsal üzerine yoğunlaşarak çeşitli çözüm yolları geliştirme çabalarına girişmiş ve bu müzik alanının “sistemleştirilmesi” adına önemli mesafeler kat etmişlerdir. Bu projedeki çalışmalar, tek başına uygulaması durumunda bütünleyici bir çözüm getiremeyen nazari sistemleri aynı anda “pratik” olarak kullandırmaya yönelik yaklaşımları içermektedir. Ortaya konulan çalışmalarda, solfej egzersizlerinin her biri solmizasyon, harflerle okuma ve rakamsal okuma üslubuyla işlenmiş, ayrıca derece algısına dayalı duyumu görsel olarak desteklemeye yönelik el sembolleri kullanılmıştır. Özel müzik öğretim yöntemleri arasında Dalcrose ve Kodally sistemleri gibi çeşitli sistematik yaklaşımlar arasında notaların veya aralıkların kolay olarak ifade edilmesini sağlayan el sembollerinin kullanıldığı bilinmektedir. Ancak bu sistemlerin, Avrupa müziği bağlamında değerlendirilmesi durumunda, “anlamlı” olduğu gözlemine binaen, Türk musikisinin transpozisyona yatkın yapısını göz önünde bulundurarak “yeni bir el sembol sistemi” geliştirilmesi gereği hissedilmiştir. Dolayısıyla bu projedeki, batı müziği geleneği ile hareket ederek tespit etmekte güçlük çektiğimiz pek çok müzikal detay ile; musikimizin nazari olarak elastikiyetini kaybettirmeden öğretilmesi adına önemli bir adım atılmış olacağını düşünüyorum. Ayrıca solmizasyon, harf ve rakam sistemlerinin bir öğretim yöntemi olarak eş zamanlı olarak kullanılıyor olması, türk müziği algısının, kendi kültürel coğrafyasının yanı sıra bu sistemleri kullanan Avrupa ve Amerika kıtalarındaki bütün ülkelerde rahatlıkla uygulama alanı oluşturacağı söylenebilir. Türk musikisinin sanatsal, sosyal ve bilhassa tarihi derinliğinin bütün dünyaya tanıtılması adına bu çapta bir adımın atılması hususunda çok geç kalındığı kanaatindeyim.
Proje videolarının hazırlık sürecinde emeği geçen, tanburi üstadımız Özata Ayan, vokal seslendirme ve sound editing konularında Prof. Dr. Başak Harmancı, kamera çekimleri için Hasan Kılıç, ses,kayıt ,edit, mix ve mastering için İlhan Harmancı, görüntü montajları için Tolga Gülen’e ve Gürkan Atılgan’a sonsuz teşekkürler. Umulur ki bu projedeki çalışmaların oluşturacağı elastik müzikal hareket kabiliyeti ile uzun yıllar musikinin içinde gerçek anlamıyla okur yazar bir birey olarak kalma imkanına erişirsiniz. Çalışmalarınızda kolaylık ve başarılar dilerim.
Prof.Dr.M.Safa YEPREM
VOICED VERSION IN ENGLISH
In the tradition of Turkish music, the lack of a “systematic” notation reading and writing tradition similar to that in European music has become a felt “problem” in our musical life as the interaction with Western civilization has increased over the years. In order to alleviate this “lack” (which is still being debated …), especially in recent times, the European musical tradition has been utilized to the maximum extent, but over time, it has been concluded that there is no comprehensiveness and/or cannot be for Turkish music, which has significant differences in “written music culture” reflexes. In our country, academic circles have focused on this problematic issue for many years and have attempted to develop various solution methods. The efforts in this project include approaches that simultaneously use theoretical systems that cannot provide a comprehensive solution when applied alone. In the studies presented, each solfeggio exercise has been processed with solmization, letter reading, and numerical reading styles, and visual support for degree perception has been provided through the use of hand symbols. Among specialized music teaching methods, the use of hand symbols, such as the Dalcrose and Kodally systems, that facilitate the expression of notes or intervals is well known. However, when these systems are evaluated in the context of European music, it has been felt that a “new hand symbol system” should be developed taking into account the transposable structure of Turkish music, considering that they are “meaningful” based on observation. Thus, in this project, by taking into account the many musical details that we have difficulty identifying while moving with the Western music tradition, an important step will be taken in teaching our music without losing its theoretical flexibility. Additionally, the simultaneous use of solmization, letter, and number systems as a teaching method will enable Turkish music to form an application area not only in its own cultural geography but also in all countries in Europe and America that use these systems. The artistic, social, and cultural value of Turkish music will continue to be reflected in the world with this important step taken in its notation system.
Good luck in advance!
Prof.Dr.M.Safa YEPREM
http://www.safayeprem.com
Instagram sayfası için TIKLAYINIZ
YouTube kanalına erişim için TIKLAYINIZ (Türkçe Kanal)
YouTube kanalına erişim için TIKLAYINIZ (İngilizce Kanal)
Bu projedeki videolar üzerinden nasıl bir çalışma yürütmeliyim?
01 – Temel Kavramlar (Play List)
01 – Basic Concepts (Play List)
02 – Tek Perde Üzerinde Birlik, İkilik ve Dörtlük Notalar ve Susları (Play List)
02 – On The Same Degree; Exercises of Four, Three, Two Beat Notes and Their Rests
(Play List)
03 – İkili Aralıklar (Play List)
03 – Dichords / Binary Intervals (Play List)
04 – İkili Aralıklar – Rast Kararlı Örnekler (Play List)
04 – Dichords / Binary Intervals – 1st Degree is G (Rast)(Sol)
05 – Üçlü Aralıklar (play list)
05 – Trichords/Ternary Intervals (Play List)
06 – Üçlü Aralıklar – Rast Kararlı Örnekler (play list)
06 – Trichords/Ternary Intervals 1st Degree G (Rast) (Sol) (Play List)
07 – Nota Yazım Çalışmaları
07 – Note Writing Studies
08 – Dörtlü Aralıklar (play list)
08 – Tetrachords / Quaternary Intervals (Play List)
09 – Dörtlü Aralıklar – Rast Kararlı Örnekler (play list)
09 – Tetrachords / Quaternary Intervals – 1st Degree is G (Rast) (Sol) (Play List)
10 – Beşli Aralıklar (play list)
10 – Pentachords / Quinary Intervals (Play List)
11 – Beşli Aralıklar Rast Kararlı Örnekler (Play List)
11 – Pentachords / Quinary Intervals – 1st Degree G (Rast) (Sol) (Play List)
12 – Altılı Aralıklar (play list)
12 – Hexachords / Senary Intervals (Play List)
13 – Altılı Aralıklar Dügah Kararlı Örnekler(Play List)
13 – Hexachords/Senary Intervals – 1st Degree is A (Dügah) (La) (Play List)
14 – Yedili Aralıklar (play list)
14 – Hexachords/Senary Intervals (Play List)
15 – Yedili Aralıklar Rast Kararlı Örnekler
15 – Hexachords/Senary Intervals – 1st Degree is G (Rast) (Sol) (Play List)
16 – Yedili Aralıklar Dügah Kararlı Örnekler
16 – Hexachords / Senary Intervals – 1st Degree is A (Dügah) (La) (Play List)
17 – Sekizli Aralıklar (Oktav) (play list)
17 – Octachords / Octal Intervals (Play List)
18 – Sekizli Aralıklar Rast Kararlı Örnekler (play list)
18 – Octachords / Octal Intervals – 1st Degree is G (Rast) (Sol) (Play List)
19 – Sekizli Aralıklar Dügah Kararlı Örnekler (play list)
19 – Octachords / Octal Intervals – 1st Degree is A (Dügah) (La) (Play List)
20 – Ezberlenecek Aralık Egzersizleri (play list)
20 – Memorization Pieces (Play List)
21 – Türk müziği nazariyatında temel kavramlar (Play List)
21 – Basic Concepts in Turkish Music Theory (Play List)
22 – Üçlü Alıştırmaları (Play List)
22 – Trichord Exercises (Play List)
23- Dörtlü Alıştırmaları (Play List)
23 – Tetrachord Exercises (Play List)
24 – Beşli Alıştırmaları (Play List)
24 – Pentachord Exercises (Play List)
25 – Dizi Alıştırmaları (Play List)
25 – Scale Exercises (Play List)
YAPAY ZEKA DESTEKLİ YABANCI DİL VERSİONALARI / MULTILINGUAL CHANNEL PLAY LISTS
FRENCH / ENGLISH
SPANISH / ENGLISH
ARABIC / ENGLISH
PERSIAN / ENGLISH
JAPANESE / ENGLISH